Adoptie

Vraag je je regelmatig af: Zal ik wel of niet op zoek gaan naar mijn biologische ouders? Wat als ik ga zoeken en ze willen geen contact? Waar ik mee worstel, is dat adoptiegerelateerd of opvoeding? Ik heb me nooit helemaal thuis gevoeld in Nederland, is dat raar? Hebben andere geadopteerden dezelfde vragen en gevoelens als ik?

Ben je geadopteerd?

Je wilt wat meer weten over adoptie en de zaken die daar mee te maken hebben. Zoals hechting, je relaties met mensen om je heen, je identiteit. Uitpluizen of je wilt gaan zoeken en wat voor impact dat op je leven kan hebben en op dat van je adoptie-ouders of biologische ouders.

Ik help je om je vragen op een rijtje te krijgen. Wat wil je precies onderzoeken en waar loop je tegenaan. Door mijn ervaring met het begeleiden van alle partijen van de adoptiedriehoek heb ik goed zicht op de problemen en vragen die rond adoptie spelen

Adoptie ouders

Je bent adoptie ouder en hebt een of meer kinderen geadopteerd. Soms wil je weten of hun gedrag te maken heeft met hun adoptie achtergrond. Of je vraagt je af, hoe en wanneer je aan hen vertelt over hun adoptie. Je hebt vragen over hechting en opvoeding. Je moet soms extra bewijzen dat je het goed doet als adoptieouder, zowel voor jezelf als voor de buitenwereld.

Je wilt weten of je op de juiste weg bent met hun opvoeding. Houd je voldoende rekening met hun adoptie achtergrond? Wat doe je met de reactie van mensen om je heen. Hoe kan je het beste om gaan met de school van je kind als er vragen of reacties komen over de adoptie. Is bepaald gedrag adoptiegerelateerd?

Ik help door samen te kijken hoe het thuis in het gezin verloopt. Wat loopt er goed en wat minder en waar twijfel je over.  Hoe kan je omgaan met  je eigen onzekerheid, de omgeving en dingen die te maken hebben met de opvoeding in relatie tot de adoptie. Vanwege mijn ervaring en kennis door het werken met alle partijen van de adoptiedriehoek heb ik goed zicht op zaken die spelen rond adoptie.

Afstandsmoeder

Je hebt in het verleden een kind afgestaan. Dat heeft behoorlijke impact op je leven en de relatie met mensen om je heen. Je denkt vaak aan hem of haar, vooral rond de geboortedatum. Je hoopt dat hij/zij goed terecht is gekomen en een goede jeugd heeft gehad. Verdriet om de afstand speelt nog steeds een rol in je leven, omdat je er niet met mensen over kunt praten. Het is een geheim dat je altijd hebt moeten bewaren.

Je zou hem/haar wel willen ontmoeten, een keer willen zien. Maar heb je wel het recht om te zoeken? Je hebt hem afgestaan, dus als hij contact wil, is de keuze aan hem/haar. Je wil niet zijn leven en eventueel dat van zijn/haar adoptie-ouders overhoop halen.

Ik help je om je geheim en je verdriet over het afstand doen te bespreken en te verwerken. Zo lang geheim gehouden en zo’n groot verdriet. Ik help je om na te gaan of je wilt zoeken en wat voor wensen en verwachtingen (en angsten) er zijn.

Dit kan voor alle partijen van de adoptiedriehoek in individuele gesprekken of samen met je partner of een andere betrokkene, maar ik bied ook groepsbijeenkomsten en workshops aan.

Familieopstelling op tafel

Heel geschikt is het om familieopstellingen te doen als je geadopteerd bent. Je kan hiermee inzichten krijgen en voelen hoe alle partijen een plek hebben. Zowel de biologische ouders als de adoptie ouders. Het is zo als het is. Niet meer en niet minder. Dat geeft rust.
De familieopstelling wordt op tafel gedaan met poppetjes. Jij maakt zelf de opstelling

Bedankt Ineke, je bent de eerste die het laatje open heeft gekregen, waar mijn gevoelens over het afstaan in zitten gepropt.
G.R. (geadopteerd)

Bel of mail me als je vragen hebt of je wil aanmelden
info@heesterbeek-hulpverlening.nl
06-19791714