Welke mogelijkheden heb je als roze wensouder?

Hieronder de belangrijkste mogelijkheden op een rijtje voor de roze wensouder. Sommige voor zowel voor mannen- als vrouwenstellen. Andere meer geschikt voor vooral vrouwen of vooral mannen.

Donor

Vooral vrouwenstellen zullen de keus maken met een donor proberen een kind te krijgen. Je hebt dan een aantal mogelijkheden.
Kiezen voor een bekende donor; een broer, een vriend. Belangrijk is goede afspraken te maken over de betrokkenheid van beide partijen.
Een donor die je zoekt op internet. Neem dan de tijd om elkaar te leren kennen. Spreek allen goed uit wat je wensen en ideeën zijn.
Een donor via een kliniek. Dat is relatief anoniem. Maar niet helemaal. In Nederland staat in de wet dat een kind recht heeft te weten van wie het afstamt.

Co-ouderschap

Dit kan in allerlei manieren; met een mannen en vrouwenstel samen. Of met een mannenstel en een (hetero) vrouw. De verdeling van de zorg kan 50-50 zijn, maar ook 60-40 of welke verhouding dan ook.
Hier kan het iemand zijn die je al kent. Maar je kan ook op zoek gaan naar een geschikte co-ouder.
Het is van groot belang als je ideeën en wensen uitgebreid bespreekt met elkaar en ook op papier zet. Ook juridisch een en ander goed regelen is van belangrijk.

Draagmoeder

Een draagmoeder is iemand die het kind voor jou draagt. Meestal met haar eigen eicel, maar soms ook met die van iemand anders. Mannenstellen, maar ook heterostellen met vruchtbaarheidsproblemen, kiezen voor een draagmoeder. Regelmatig biedt iemand aan om draagmoeder te zijn als ze weten van jullie kinderwens. Maar er zijn ook andere manieren om te kijken of je een draagmoeder kunt vinden.
Draagmoederschap is best een complex  gebeuren. Belangrijk voor alle partijen om je hierop goed voor te bereiden en te laten begeleiden, zowel praktisch, emotioneel als juridisch. Om hiermee tot een goede overeenkomst te komen in het belang van iedereen (incl. het kind)

Adoptie

Er zijn een aantal landen waarbij je kan adopteren als homostel. De bekendste landen zijn de Verenigde Staten en Nederland. Gelukkig komen er steeds landen bij zoals Canada, Frankrijk, Spanje, Zweden en meer. Om te kunnen adopteren dien je een procedure te doorlopen. Eerst een cursus via Stichting Adoptievoorziening volgen, dan de Raad voor de Kinderbescherming en daarna kun je je bij een (adoptie) vergunninghouder aanmelden.
Al met al kan het een aantal jaar duren voordat je een kindje kunt adopteren.

Pleegzorg

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Zoals langdurige pleegzorg, vakantie- of crisispleegzorg. Je blijft altijd ondersteuning houden van jeugd- en pleegzorg. De biologische ouders kunnen contact houden met jou en hun kind. In Nederland is er grote vraag naar pleegouders. Ze houden informatie avonden door het land voor meer uitgebreidere uitleg over pleegzorg.


Regelmatig geef ik samen met een juriste, roze wensouder bijeenkomsten bij COC Leiden, Haaglanden en Rotterdam.

Wil je weten wanneer de volgende bijeenkomst is, kijk dan bij workshops.

Het laatste nieuws en achtergrond informatie over roze ouderschap, zoals wet lesbisch ouderschap en meerouderschap

terug naar roze ouderschap

Meer informatie

Als roze wensouder heb je dus een aantal mogelijkheden om je kinderwens vorm te geven.
Wil je  meer informatie of een gesprek hierover?
Bel of mail
info@heesterbeek-hulpverlening.nl
06-19791714