Co-ouders

co-ouders

Het gezin van zes ouders en vier kinderen

Het is zaterdagochtend vroeg. Karel staat op tijd naast zijn bed.
Met zijn oudste zoon gaat hij naar de voetbalwedstrijd. Het is guur weer, maar hij wil hem graag aanmoedigen. Zijn twee jongste zoontjes laat hij thuis. Die krijgen het te koud langs de kant van het veld.

Samen met Fred heeft Karel vier kinderen. Een drukte van belang. De twee oudste kinderen – een zoon en dochter – hebben ze bij een vriendin van Fred gekregen. Met haar zijn ze co-ouders van deze kinderen. Met liefde worden ze in beide gezinnen opgevoed.

Co-ouders met z’n allen

Karel: “Wij wilden co-ouders zijn omdat we maximale betrokkenheid van de vaders en moeder bij de opvoeding van en zorg voor onze kinderen wilden. Ook vanuit de gedachte dat een gelijke rol van vader en moeder het beste voor de kinderen is”.

Koud maar voldaan komen ze thuis, de wedstrijd is gewonnen.  Ze hebben een stevige lunch verdiend. Dochter, partner en de andere zoons schuiven ook aan. Een lekker gebakken eitje gaat er wel in.
Karel kijkt de tafel rond. Als echte broers en zus plagen ze elkaar en zitten ze elkaar in de haren.

Karel: “Van de jongste twee zoons ben ik de biologische vader. Wij hebben ze met twee moeders, die het volledige ouderlijk gezag hebben. Mijn partner en ik vervullen een beperkte vaderrol op afstand. We hebben geen enkele beslissingsbevoegdheid, dat hebben we samen zo afgesproken. Maar ook deze kinderen zijn heel belangrijk voor ons.” 

Een beetje rozig van de kou tijdens het voetbal kijken vanochtend overdenkt Karel de keuzes die geleid hebben tot hun gezin. Hij heeft bepaald geen spijt van dit mooie gezin. De kinderen krijgen van alle volwassenen om hen heen veel liefde en aandacht.

Toch zijn er ook moeilijke momenten geweest. Lastig is dat de verschillende ouders qua opvoeding op een aantal principiële punten sterk anders denken. Dat maakt het in het dagelijks leven weleens ingewikkeld.
Voor Karel zelf is het soms moeilijk geweest dat hij als niet-biologische ouder van de twee oudste kinderen weinig stem had als er beslissingen genomen moesten worden. De mening van Fred en zijn vriendin gaf dan de doorslag.

Toch is hij blij met al zijn kinderen en het ouderschap. Languit op de bank, een beetje wegzakkend in een sluimer, denkt hij ‘wat een rijkdom, dit grote en bijzondere gezin’.

Tip van Karel

Voordat je met een andere wensouder in zee gaat om je kinderwens te realiseren is het essentieel dat je duidelijk bepaald hebt wat je wil. Wat kun je wel en wat niet accepteren als het om zorg en opvoeding van je kind gaat. Doe op punten die voor jou echt van wezenlijk belang zijn geen water bij de wijn! En zorg dat je een en ander goed met elkaar hebt doorgesproken – zet dat vervolgens op papier.

Hou voor ogen dat alles uiteindelijk draait om het elkaar gunnen van het kind. Als je bij de ander daaraan twijfelt, stap er dan niet in!

Meer informatie over roze ouderschap.