De dalen als je in behandeling bent

blog, heesterbeek hulpverlening, in behandeling, bergen en dalen, ongewenst kinderloos

Als ik in bed lig en nog niet gelijk in slaap val, kom ik op de beste idee├źn. Dan hoop ik altijd dat ik dat idee of ingeving de volgende ochtend nog onthouden heb. Dat lukt soms wel en soms niet. Dan kan ik het niet meer grijpen of net niet helemaal. Van de week lag ik dus in bed te sudderen, zoals ik het noem. Vraag me niet waar het vandaan kwam, maar ik moest ineens denken aan bergen en aan dalen. Dat die heel synoniem staan voor wat er meestal tijdens de begeleiding gebeurd. Zelfs wat er vaak in het leven voorkomt. Je komt van hoge toppen in diepe dalen en omgekeerd. De weg omhoog is vaak moeizaam en je glijdt vaak een stukje terug.

Dalen als je in behandeling bent

Als je ongewenst kinderloos bent en je bent hiervoor in behandeling, dan kun je meepraten over die bergen en die dalen. Vooral de dalen worden dieper en langer hoe meer behandelingen je ondergaat. Je kan je bijna niet meer voorstellen dat je de berg weer op kan. Laat staan dat je weer op de top komt.

Een dal is als een poging weer niet gelukt is, je bent gefrustreerd, teleurgesteld en verdrietig.
Een andere is als er weer een vriendin zwanger is, terwijl het bij jou nog steeds niet lukt.

Dat dal, hoe kom je daar weer uit?

Wat helpt tijdens de dalen?

Als je zo diep in het dal zit, is het niet eenvoudig daar weer uit te komen. Om weer een of twee stappen omhoog te doen. De angst voor weer een teleurstelling. Het verdriet dat je kinderwens nog steeds niet is vervuld. De spanning of de poging deze keer wel gelukt is.

Er zijn een paar dingen die enigszins verlichting kunnen geven in die moeilijk momenten.

  • Zoek elke dag even voor ontspanning. Liefst in de buitenlucht. Beweging en natuur helpen je wat meer ontspannen te voelen. Wandelen in het parkje in je buurt of tijdens je pauze op het werk heeft al effect.
  • Laat je gevoelens toe. Als je verdrietig of gefrustreerd bent, mag het eruit. Dat kan niet altijd op het moment zelf. Maar geef er dan later op de dag ruimte aan. Bijvoorbeeld thuis, in je eigen veilige omgeving.
  • Praat er met iemand over die je vertrouwt en waaraan je steun kunt vragen. Je partner, een goede vriendin, je moeder. Steun en begrip kan helpen. Praat over je gevoelens en niet alleen over de praktische zaken, zoals de stappen van je traject.

Deze dingen en andere zaken helpen je de moeilijke tijd als je in behandeling bent. Probeer maar eens.

Heb je zelf iets wat je helpt laat het dan hieronder achter, zodat je hier mee iemand anders op een idee brengt.

Steun en begrip is belangrijk als je ongewenst kinderloos bent.

contact opnemen